Hogyan készülnek a létesítménygazdálkodással foglalkozó vállalatok a 2023-as évre?

Abban minden bizonnyal egyetérthetünk, hogy 2022. kihívásokkal teli év volt, mind a környezeti, mind a gazdasági események tekintetében. A Covid helyzet okozta nehézségeken sikerült felülkerekedni, azonban szembe kell nézni az energiaárak drasztikus növekedésével, ami első hallásra semmi jóval nem kecsegtet, azonban, ha jobban megvizsgáljuk, rengeteg lehetőséget hordoz magában.

Várható trendek és megoldási lehetőségek

Az FM szektor szakértői szerint a fenntarthatóság lesz a létesítménygazdálkodás egyik legmeghatározóbb trendje 2023-ban. A fenntartható gyakorlatok, úgy, mint az energiahatékony világítás és a jobb környezetgazdálkodás jóval inkább elsőbbséget élveznek a létesítménygazdálkodásban.

Az Uniszol Zrt. integrált irányítási rendszere az ISO 50001 szabványnak is megfelel, melynek keretében az energiafelhasználás javítására irányuló célokat a szervezet maga fogalmazza meg, és viszi véghez annak érdekében, hogy környezetkímélő módon működhessen, illetve számottevő anyagi megtakarításra tehessen szert, melyet amjövőben további fejlesztésekre fordíthat.

A vállalat energiapolitikája ezekkel az alapelvekkel összhangban került megfogalmazásra, melynek értelmében Az MSZ EN ISO 50001:2019 szabvány szerint kiépített energiairányítási rendszer arra kötelezi az UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt.-t, hogy mozduljon el a biztonságos, versenyképes és fenntarthatóbb energián alapuló, alacsony fogyasztású energiagazdálkodás irányába.

Mit tesz az UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt.?

Csökkenteni kívánja az energiafogyasztást

  • energiahatékony technológiák keresésével és alkalmazásával,
  • az energiafelhasználás optimalizálásával, és
  • korszerű berendezések, szabályozások, vezérlések kialakításával.

Megújuló energiával váltja ki a fosszilis energia felhasználását

  • napelemes világítással,
  • alternatív energiaforrások felkutatásával, és
  • alkalmazásával a saját eszközökön.

Szakmai támogatást nyújt partnerei számára

  • energiahatékony projektek kialakításában,
  • a pályázati lehetőségek alkalmazásában,
  • a jogszabályi megfelelőség folyamatos biztosításában.

„A fenntartható fejlődés érdekében végzett folyamatos fejlesztéssel kívánunk kiemelkedni piaci környezetünkből.” /Rácskai József, vezérigazgató/

Várakozások az elkövetkezendő évre

A létesítménygazdálkodással foglalkozó szakemberek szerint a kihívásokra a válasz a fenntarthatóbb működés, valamint az alapos tervezés alapján előirányzott energiacsökkentő intézkedések és beruházások lehetnek. A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége a következő évet – a kihívások ellenére is – pozitívan látja és a piac további növekedését prognosztizálja.

Forrás: HR Portál, Az UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt. energiapolitikája