Készüljünk fel a tavaszra együtt!

Megérkezett a tavasz, vele együtt a napsütés és a jó idő, mi pedig egyre többet szeretnénk a szabadban tartózkodni és figyelni a természet ébredezését: ahogy kinyílnak az első virágok, pattannak a rügyek a fákon, az erdei állatok előmerészkednek kicsinyeikkel a rejtekeikből.

Karbantartás most, zavartalan pihenés később

Azok számára, akik kertes házban élnek ebben az időszakban adódik néhány feladat, melyeket érdemes alaposan és körültekintően elvégezni annak érdekében, hogy az év további hónapjaiban zavartalanul élvezhessük az otthonunk és kertünk nyújtotta nyugalmat. A következőkben felsorolunk néhány alapvető tisztítási, karbantartási munkálatot, amelyek segítenek abban, hogy a természet megújulásának évszakában az otthonunk, kertünk is újra régi fényében ragyoghasson.

Öt alapvető tisztítási, karbantartási feladat

1. A kert és a kerti növények gondozása: Tavasszal az időjárás melegedésével elkezdődik a növények aktív növekedése és virágzása. A növények fejlődésének támogatásához fontos a kerti virágok, palánták, haszonnövények megfelelő öntözése, trágyázása, gyomlálása, illetve metszése is, egyszóval a kertészeti és komplex környezetgondozási feladatok elvégzése

2. A télikert és üvegház tisztítása: Amennyiben rendelkezünk télikerttel, vagy kifejezetten zöldségek, gyümölcsök termesztésére használt üvegházzal tavasszal célszerű kipakolni a helyiségből és megszabadulni a felesleges kacatoktól, már nem használt eszközöktől és kitakarítani a télikertet, üvegházat, eltávolítani a szennyeződéseket és a port, hogy a növények a lehető legjobb körülmények között növekedhessenek.

3. A tető ellenőrzése: A tavasz beköszöntével érdemes ellenőrizni a tetőt és a csatornákat, hogy ne legyenek eldugulva és a nagy esőzések alkalmával megfelelően el tudják vezetni akár a nagyobb mennyiségű csapadékot is. A tisztítás során ellenőrizzük, hogy nincsenek-e sérülések, repedések a csatornán, ha szükséges, akkor javítsuk ezeket mielőtt még kellemetlen meglepetések érnének minket egy-egy tavaszi zápor alkalmával. A jég- és hóviharok után is érdemes átvizsgálni a tetőt, hogy nincs-e megsérült rész.

4. Klímaberendezések karbantartása: A tavaszi hónapokban az otthonunk belső tereihez kapcsolódó egyik legfontosabb feladat a klímaberendezések alapos ellenőrzése és átvizsgálása. Ezt minden alkalommal bízzuk szakértőre, hiszen nem szakszerű és hozzáértő szereléssel több kárt okozhatunk, mint hasznot. A klímaberendezések tisztítása és karbantartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a nyári melegben megfelelően működjenek és hatékonyan hűsítsék lakásunk levegőjét kánikula idején.

5. A kültéri bútorok és burkolatok tisztítása: Ahogy beköszönt a jóidő elővesszük a kültéri bútorokat téli rejtekhelyükről, ekkor pedig érdemes megtisztítani őket és szükség esetén újra lakkozni vagy festeni a felületüket. A térköveket is megviselheti a téli időjárás: a sár, a latyak, a fagy, tavasszal pedig a mohák támadnak! Az ezek által okozott szennyeződések eltávolítására kiválóan alkalmas a pormentes szemcseszórós tisztítás, mely egyszerre kíméletlen a lerakódásokkal és kíméletes a felülettel. Száraz és nedves felületen egyaránt alkalmazható, számtalan típusú szennyeződés eltávolítása lehetséges a segítségével, mint például festéklerakódások, graffiti, penész, zsír vagy olajfoltok.

Kellemes tavaszi készülődést kívánunk mindenkinek!

Természetesen ahogy mi emberek, úgy az otthonaink is nagyon különbözőek, így rengeteg más feladat adódhat a ház körüli munkák esetében, Te mivel egészítenéd ki a listát?